5 Οκτωβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Η Παγκόσμια Μέρα των Εκπαιδευτικών, η 5η Οκτωβρίου κάθε χρόνου, όπως ορίστηκε από το 1994 από την UNESCO και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα των Εκπαιδευτικών. Είναι μια ευκαιρία για να τιμηθεί το επάγγελμα του Εκπαιδευτικού και για να προωθηθεί η Διακήρυξη της UNESCO και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), που αφορά στο εργασιακό καθεστώς του Εκπαιδευτικού (1966), καθώς και η Διακήρυξη της UNESCO, που αφορά στο καθεστώς των Εκπαιδευτικών Λειτουργών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (1997). Οι διακηρύξεις αυτές αποτελούν διεθνή πρότυπα για το επάγγελμα του Εκπαιδευτικού και πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού από τις Κυβερνήσεις και τους εργοδότες στις χώρες, τουλάχιστον, που υπέγραψαν τις εν λόγω διακηρύξεις, μια εκ των οποίων είναι και η Κύπρος.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικού, η φωνή των εκπαιδευτικών πρέπει να ακουστεί και να αποτελεί μια ακόμα υπόμνηση προς τις Κυβερνήσεις για τον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην κοινωνία για το πολύτιμο διδακτικό και παιδαγωγικό έργο που προσφέρουν σε χιλιάδες μαθητές.

Μπορείτε να δείτε την διακύρυξη κάνοντας κλικ εδώ pdf

Χαιρετισμός της ΟΛΤΕΚ προς τους εκπαιδευτικούς με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΤΕΚ απευθύνει σε όλους σας εγκάρδιο χαιρετισμό, σας καλωσορίζει στα σχολεία και σας εύχεται μια παραγωγική σχολική χρονιά, όπως και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχουμε όλοι ανεξαιρέτως να επιτελέσουμε.


Η ΟΛΤΕΚ καλωσορίζει ιδιαίτερα τους νέους συναδέλφους τόσο της Μέσης Τεχνικής όσο και της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και τους διαβεβαιώνει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους για κάθε δυνατή συνεργασία και βοήθεια.

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει την πατρίδα μας ημικατεχόμενη. Ευχόμαστε, κατά τη νέα σχολική χρονιά, να μπορέσουμε να γιορτάσουμε την απελευθέρωση από τον βάρβαρο κατακτητή στις αυλές των κατεχόμενων σχολείων μας. Εμείς, ως ενεργοί πολίτες, καλούμαστε να αγωνιστούμε μαζί με την πολιτική ηγεσία του τόπου μας και να συμβάλουμε σε κάθε προσπάθεια για την επίτευξη της πολυπόθητης απελευθέρωσης των σκλαβωμένων εδαφών μας και ως εκπαιδευτικοί, να εργαστούμε για την διασφάλιση συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης όλων των Κυπρίων σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπογράφτηκε σήμερα από τις Οργανώσεις του Κρατικού Τομέα η Συμφωνία-Πλαίσιο για το Συνταξιοδοτικό

Υπογράφτηκε σήμερα μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και των Συντεχνιών του Κρατικού Τομέα ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, Συνδέσμου Αστυνομικών Κύπρου (ΣΑΚ), Συνδέσμου Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού (ΣΑΚΣ) και Συνδέσμου Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού (ΣΥΚΣ) η Συμφωνία-Πλαίσιο που θα διέπει τα Συνταξιοδοτικά Ωφελήματα των εργοδοτουμένων του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
Οι Οργανώσεις εκφράζουν την ικανοποίηση και ευαρέσκειά τους για την επιτυχή κατάληξη των πολύμηνων διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με ένα καίριο ζήτημα που απασχολούσε χιλιάδες συναδέλφους και επιθυμούν να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς την Επίσημη Πλευρά και ιδιαίτερα στον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, καθώς επίσης και στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου κ. Γιώργο Παντελή, για τη συνεργασία και το εποικοδομητικό πνεύμα που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ώστε να οδηγηθούμε στο σημερινό, θετικό για όλους, αποτέλεσμα.

Από τις Οργανώσεις,
ΠΑΣΥΔΥ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΣΑΚ, ΣΑΚΣ και ΣΥΚΣ.

Λευκωσία,
20 Μαΐου, 2021.

Ανακοίνωση 07/03/2021

Η Γραμματεία της Ο.Λ.Τ.Ε.Κ, μετά από έκτακτη συνεδρία της, με αφορμή τις αντιδράσεις που προέκυψαν από την εγκύκλιο του Υ.Π.Π.Α.Ν που αφορά την υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού ελέγχου ταχείας διάγνωσης (rapid test ) για μαθητές, προσωπικό και εκπαιδευτικούς αναφέρει ότι :
Για την αντιμετώπιση της πανδημίας οφείλουμε όλοι μας να τηρήσουμε την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, όπου προβλέπεται εβδομαδιαίως έλεγχος ταχείας διάγνωσης για το προσωπικό του σχολείου, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς . Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η εξάπλωση της πανδημίας στα σχολεία και προστατεύεται η υγεία όλων, άλλα επίσης διασφαλίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό η συνέχιση των μαθημάτων δια της φυσικής παρουσίας των μαθητών. Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι στην περίπτωση που οποιοσδήποτε μαθητής δεν προσκομίσει αρνητικό τεστ δεν θα του επιτραπεί η είσοδος στο σχολείο.

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω ΣΗ ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και ΣΑΚ

Οι Οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και ΣΑΚ που συνήλθαν σήμερα σε κοινή σύσκεψη, εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία τους για την παρατεινόμενη καθυστέρηση στην επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος που απασχολεί εδώ και 10 χρόνια χιλιάδες εργαζόμενους στην κρατική υπηρεσία, τη στιγμή που αρκετοί από αυτούς αφυπηρέτησαν ή βρίσκονται στα όρια της αφυπηρέτησης και συνεχίζουν να παραμένουν ανασφάλιστοι.

Οι Οργανώσεις, ομόφωνα, επανατονίζουν την κοινή θέση τους ότι όλοι οι ανασφάλιστοι κρατικοί υπάλληλοι (μόνιμοι, εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι/έκτακτοι εκπαιδευτικοί, ειδικοί αστυνομικοί και εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας) επιβάλλεται να ενταχθούν αναδρομικά στο κρατικό επαγγελματικό σχέδιο σύνταξης

Αντίδραση ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ και Σύνδεσμος Αστυνομίας

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του Κρατικού Τομέα ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ και Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου σε κοινή σύσκεψή τους για την εξέταση ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος ασχολήθηκαν και με τις χθεσινές δηλώσεις της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) για περικοπές των μισθών των υπαλλήλων του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
Οι Οργανώσεις εκφράζοντας την έντονη απαρέσκειά τους για τις σχετικές αναφορές της ΟΕΒ υπογραμμίζουν ότι η Εργοδοτική Οργάνωση οφείλει να συνειδητοποιήσει άμεσα ότι δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως ο μόνος εκφραστής και ρυθμιστής των κοινωνικο-οικονομικών πραγμάτων και εξελίξεων στον τόπο μας και προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να αποδεχτούν οποιεσδήποτε σκέψεις για νέες μονομερείς και στοχευμένες αποκοπές εναντίον των συμφερόντων και δικαιωμάτων των μελών τους, κρατικών υπαλλήλων. Όπως διαφαίνεται, η ΟΕΒ επιμελώς και σκόπιμα παραβλέπει το γεγονός ότι οι αποκοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των κρατικών υπαλλήλων ακόμη συνεχίζονται.
Συνεπώς οι Οργανώσεις επισημαίνουν ότι τα ζητήματα αυτά ανήκουν στη δικαιοδοσία και αρμοδιότητα της κυπριακής πολιτείας και θα πρέπει εάν και όταν αποφασίζονται να συζητούνται εξαντλητικά στα πλαίσια των θεσμοθετημένων μηχανισμών διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Περαιτέρω, οι Οργανώσεις επιθυμούν ιδιαίτερα να κακίσουν το γεγονός ότι οι προσφιλείς εμμονές και τακτικές της ΟΕΒ να προσφεύγει σε εύηχα συνθήματα ενάντια σε ζωτικά συμφέροντα των κρατικών υπαλλήλων συνεχίζονται σε μια κρίσιμη για την πανδημία καμπή και με τους επαγγελματίες υγείας, αστυνομικούς, πυροσβέστες και πολλές άλλες κατηγορίες κρατικών εργαζομένων να έχουν ξεπεράσει τους εαυτούς τους σε μια αγωνιώδη προσπάθεια για την αντίστροφη μέτρηση και την επάνοδο στην κανονικότητα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕΜΑΖΙ ΜΑΣ

Location Χρυσάνθου Μυλωνά 7
2014 Στρόβολος, Κύπρος
Phone+(357) 22 499127
Phone+(357) 22 499156
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Skype http://skype.com/yourskypename

ΩΡΕΣΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δευτέρα8:00πμ - 14:00μμ
Τρίτη8:00πμ - 14:00μμ
Τετάρτη8:00πμ - 14:00μμ
Πέμπτη8:00πμ - 14:00μμ
Παρασκευή8:00πμ - 14:00μμ
ΣάββατοΚΛΕΙΣΤΑ
ΚυριακήΚΛΕΙΣΤΑ